BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii

BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii
Publicat: 16/04/2024, 07:30
Actualizat: 16/04/2024, 08:45

Rata inflației tinde să se stabilizeze, deși parcursul este dificil, afirmă Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, reiterând poziția privind menținerea unei politici monetare stricte ”cât timp va fi necesar”, deși Gediminas Simkus, un membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, se așteaptă la cel puțin trei reduceri ale dobânzilor în zona euro anul acesta.

”În pofida tendinței generale de scădere a inflației, creșterile tarifelor pentru servicii rămân mari, la circa 4,0%. Declinul inflației serviciilor începând de vara trecută a avut loc în mare parte în sectoare care nu au activități de lucru intense. (…) Există o corelație pe termen mediu între inflația salariilor și inflația în sectoarele serviciilor cu activități intense. În timp, este necesară decelerarea creșterilor salariale astfel încât inflația serviciilor să se îndrepte spre o rată compatibilă cu atingerea nivelului de 2% pentru inflația generală”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-un discurs rostit la Universitatea din Dublin.

Philip R. Lane a notat că eforturile de reducere a inflației sunt destul de dificile, în special din cauza fluctuațiilor prețurilor la energie.

”Trebuie recunoscut faptul că actuala fază a procesului dezinflaționist este dificilă. În mod special, fluctuațiile prețurilor la energie din 2023 vor genera oscilații ale efectelor de bază ale valorilor lunare ale inflației”, a subliniat Philip Lane, avertizând și că inflația în domeniul serviciilor riscă să rămână relativ ridicată pe parcursul anului.

Philip Lane a reiterat poziția BCE, subliniind că politica monetară în zona euro va rămâne ”suficient de restrictivă cât timp va fi necesar”.

”Dacă evaluarea noastră actualizată asupra perspectivelor inflației, asupra dinamicii inflației subzistente și asupra forței transmiterii politicii monetare vor contribui la creșterea încrederii că inflația se îndreaptă spre ținta optimă în mod constant, va fi adecvat să reducem actualul nivel restrictiv al politicii monetare. (…) Oricum, vom continua o abordare dependentă de date în stabilirea nivelului adecvat și al duratei restricțiilor, nu ne angajăm pe un parcurs prestabilit”, a subliniat Philip Lane.

Un alt oficial BCE crede că vor exista cel puțin trei reduceri ale dobânzii de referință anul acesta

În schimb, Gediminas Simkus, președintele Băncii Centrale a Lituaniei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, s-a declarat încrezător că vor exista cel puțin trei decizii de reducere a dobânzii de referință în zona euro anul acesta.

”Eu văd o șansă de peste 50% de a exista cel puțin trei scăderi ale dobânzilor anul acesta”, a declarat Gediminas Simkus, conform grupului media Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, săptămâna trecută, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile au avut cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană riscă să intre în DECLIN dacă nu reformează piața unică, avertizează fostul premier italian Enrico Letta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ultimele ore din viața unui condamnat la moarte. David susține de peste un deceniu că...
Transformare dramatică. Ireal cum a ajuns să arate Prințesa Kate Middleton, după 3 luni de...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ea este femeia găsită moartă într-o valiză, în Oradea! Întregul film al crimei, făcut public...
Cazul ciudat al băiatului de 6 ani dispărut în ziua în care mama lui a...
Larisa lui Pescobar: Cum e pe Insta? Așa e în realitate! Între wow și bau
Sfâșietor! Cântăreața celebră, diagnosticată cu Lupus și leucemie: „Norocoasă că sunt în viață”
Curg acuzațiile de fraudă electorală. La Costinești s-au numărat voturile de 6 ori și de...
E oficial! Se vor organiza noi alegeri! Situație cu totul nemaivăzută în România
Mesajele înduioșătoare dintre Anca Molnar și soțul ei, înainte ca make-up artista să fie învinsă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
În ultimul an, aproape 11.000 de români au intrat în clubul bogaţilor. Numărul românilor bogaţi...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Mașina pentru care NU ai nevoie de ITP. Poți să pleci cu ea pe stradă,...
Bacteria „mâncătoare de carne”. Planeta, amenințată de o nouă nenorocire
Cum arată casa în care locuiește Nicușor Dan. Plătește 550 de euro chirie pe lună
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Anca Molnar, o celebră make-up artistă, a murit la 35 de ani. Care a fost...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Elevi, a crezut Nicolae Ceauşescu în Dumnezeu, ia spuneţi‑mi?
Câte mașini electrice au fost înmatriculate în România în prima parte a anului? Acestea sunt...
×